Monday, July 8, 2013

Битът

Резюме:
Тази статия ще съдържа информация за

  • наеми
  • сметки
  • работа
  • детски градини и училища
  • как минава работният ден
  • в почивното време
  • хобита, странични занимания
Жилище
Можете да наемете жилище от частни хазяи, но това е изключение. В общия случай жилище се наема в сгради или комплекси от сгради, собственост на компания, чийто предмет на дейност е отдаването под наем. Нещо като нашите затворени комплекси, но под наем, жилищата не се продават. Плащате за услуга, която включва поддръжка на общите площи - зелени площи, места за детски игри, в някои комплекси има зали за игри и за гледане на филми, на повечето места поне в Тексас има басейни. 
Получавате жилището прясно ремонтирано - задължително! Цялото жилище е боядисано, мокетите са изпрани или сменени, всичките такъми в баните са оправени, всички врати работят и т.н. По всяко време можете да поискате ремонт на всяка част от жилището. Почти винаги има домакински уреди - хладилник, готварска печка, съдомиялна машина. В по-луксозните комплекси има фитнес-центрове, апартаментите са обзаведени на съответното ниво. Наемите са около 800-1000 долара за двустайно-тристайно жилище в Тексас, където цените са ниски. Има и апартаменти по няколко хиляди долара, но нека се спрем на жилището, което един редови емигрант, упс, преселник, обитава. Холът и трапезарията не се броят за стаи.
В цената е или не е включена водата, газта за подгряване на водата, извозването на боклука. Токът обикновено се плаща отделно, като има избор на доставчици. В нашия комплекс цената на наема беше примамливо ниска, но всички разходи се оказа, че се плащат отделно, дори покритият паркинг в 40-градусовото лято на Тексас.

Интернет

Още в първие материали в този блог съм описал драмата с Интернет-връзката в САЩ. Поне нашят опит е плачевен. Доставчици са само няколко големи компании, с които връзката е мъчителна. Подаваш заявка, а те я препращат на подизпълнител - инсталатор. Ние нито веднъж не получихме бърза и безпроблемна инсталация. По няколко пъти се губеше заявката, просто не идваха, веднъж дойде, но понеже му бе подаден долния етаж, той отказа да инсталира на нашия, въпреки че името съвпадаше. Веднъж инсталиран, Интернетът се оказва бавен. Скоростите обикновено са 1-2 МВ, 10 МВps е най-бързата връзка на нормална цена на пазара. След 6, или най-много 12 месеца, цената се вдига. Чат-пат се говори за това изоставане, след това настъпва тишина и всичко си продължава. Цените са около 15-на долара за бавен DSL или 50-на долара за кабелен.
Дописано през 2013. Verizon и Google предлагат вече оптичен нет. Където имат покритие, скоростта е дву-трицифрена, а цената достъпна. Когато избирате жилище, заедно с качеството на училищата въпросът за това кои Интернет-доставчици покриват мястото, и какви планове предлагат, е от най-важните.

Сметките

се плащат през Интернет. Токът е евтин в Тексас, около 8-12 цента на киловатчас. Това прави по около 80-180 долара на месец, в зависимост дали отоплявате и охлаждате или не, тъй като става с климатик. Това е и основният разход, другите са дребни, по 10-на долара.

Работа

Намира се. Човек без добър английски - ама програмист, намери веднага. Ралица намира постоянно.

4 comments:

  1. Следващата година и на мен и моето семейство ни предстои пътуване.Чуствам се пообъркан,но поне целите са ни ясни.Притеснява ме организацията за училище тъй като малката сега ще е в първи клас,а голямата на есен ще е в шести.Ще съм ви благодарен ако можете да споделите опит с тази институция в САЩ.Поздравления за блога :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Съжалявам, че едва сега виждам коментара ви. Училището е последното нещо, заради което трябва да се притеснявате. Цялата система е насочена към приемане и задържане на всички деца в училище. Затова веднага ще ги запишат, ще им осигурят безплатен обяд и закуска. В някои градове изборът на училище е свободен, в други - за да се избягва расовото разделение, децата задължително учат в училището на района.
      Една малка подробност с голямо значение: много е важно дали детето е родена преди или след 1-ви септември. Ако е дори ден след тази дата, губи годината. Поне аз не успях да се преборя със системата и да ги накарам да запишат сина ми, роден на 9-ти септември, така че той загуби цяла година.
      Успех!

      Delete
  2. Моля ви кажете ми как да замина за Тексас, искам да живея в Лубок, но ме е страх че ще ме отхвърлят като кандидатствам за виза.

    ReplyDelete
  3. Пак се извинявам, че късно го прочитам. Нямам идея обаче. Говорете с имиграционен адвокат. Така напишете в гутъл: имиграцианен адвокат тексас.

    ReplyDelete